OnLine backup

By Ivan Slović | Bekap

Preuzmi vodič!

Insajderski vodič za održavanje mreže: 7 malih tajni o kojima se retko priča!

S-Cube-Insajterski-vdic-za-odrzavanje-mreze-Cover-100„Saznajte kritične stvari o održavanju mreže o kojima se malo govori, a mogu firmu skupo koštati“
Često se u praksi srećemo sa načinom razmišljanja koji nije uvek produktivan i dobar po kompaniju korisnika. Ovim vodičem smo pokušali da deo tog iskustva podelimo sa širom javnošu. Naročito zato što se o ovim temama retko priča...
Proverite da li su i vaša iskustva slična!

Sep 16

Mozy je kompanija koja se godinama unazad (tačnije od 2005.) bavi isključivo softverom za online bekapovanje podataka. Od 2007. je u vlasništvu čuvene EMC korporacije, najpoznatijeg svetskog proizvođača sistema za skladištenje podataka. Da budemo precizni, Mozy u svom portfoliju ima “samo“ dva proizvoda, nazvana MozyHome i MozyPro. Mi smo na “test“ dobili Pro verziju, mada suštinske razlike nema, već samo na raspolaganju postoji više mogućnosti.

Tehnički, MozyPro je, na vašem računaru ili grupi računara instalirana korisnička aplikacija, putem koje ćete definisati šta, kako i kada će biti bekapovano na udaljeni serverski sistem. Kapacitet koji vam je na raspolaganju u slučaju Pro verzije je neograničen. Home varijanta takođe nema limita u pogledu broja megabajta (ili gigabajta), ali ste kupovinom jedne licence ograničeni na korišćenje na dva računara. U opticaju je i MozyFree servis koji nudi do 2GB kapaciteta za podatke sa dva računara, besplatno.

Suštinski, korišćenje ovog servisa, budući da smo dobili mesec dana probne verzije, sveo se na nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, od lokalnog distributera, kompanije S-Cube Solution stigao nam je konfirmacioni mail sa linkom za aktivaciju servisa. Potom, dobili smo aktivacioni ključ i link za download same aplikacije. Instalacija je u “next, next, finish“ maniru, uz obavezno unošenje aktivacionog ključa, mail adrese i definisanja lozinke. I to je to! Spremni smo za backup!

Pokretanjem aplikacije, MozyPro će od vas tražiti da, posle kratke pretrage, definišete tipove fajlova (dokumenta, e-mail, muzika, prezentacije, slike…) i podataka koje želite da bekapujete. Naravno, vrlo jednostavno, moguće je ići “u detalje“ i precizno odabrati foldere, fajlove ili grupe istih, koje će biti obuhvaćene. Potom, sledi prvi, odnosno inicijalni bekap. U zavisnosti od ukupne veličine i vaše internet veze, ova operacija može potrajati. Međutim, kada se jednom završi, svaki naredni bekap će biti inkrementalan, odnosno sam softver će kopirati samo nove delove fajlova koji su izmenjeni.

Najbolji primer koji možemo dati za ovo je npr Outlook .PST fajl, koji se svakodnevno menja slanjem i primanjem elektronske pošte. Moguće je definisati automatski bekap na npr. svakih 2 sata za ovaj fajl, gde će MozyPro prepoznati izmene čak i za vreme korišćenja samog Outlooka, kada je bilo kakva manipulacija tim fajlom na nivou operativnog sistema nemoguća.

Opširnije

Follow

About the Author

Ivan Slović je vlasnik i direktor kompanije S-Cube Solution d.o.o.. Po dobijanju diplome inženjera elektrotehnike za računarsku tehniku na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija počeo je rad u IT industriji i tu proveo nekoliko godina stičući vredno iskustvo koje je iskoristio za otvaranje sopstvene kompanije 2005-e godine.