Prolećno spremanje

By Ivan Slović | Cloud rešenja

Preuzmi vodič!

Insajderski vodič za održavanje mreže: 7 malih tajni o kojima se retko priča!

S-Cube-Insajterski-vdic-za-odrzavanje-mreze-Cover-100„Saznajte kritične stvari o održavanju mreže o kojima se malo govori, a mogu firmu skupo koštati“
Često se u praksi srećemo sa načinom razmišljanja koji nije uvek produktivan i dobar po kompaniju korisnika. Ovim vodičem smo pokušali da deo tog iskustva podelimo sa širom javnošu. Naročito zato što se o ovim temama retko priča...
Proverite da li su i vaša iskustva slična!

Mar 06

Proleće uskoro stiže. Dobra praksa (domaćinska) je prolećno spremanje. To najčešće uključuje malo više aktivnosti od standardnog usisavanja i brisanja prašine. Neko pere prozore, neko tepihe, pomera se nameštaj kako bi se očistila dugo skupljana prašina. Prolećno spremanje često donese novu energiju, pusti zrake sunca unutra, dobro provetri unutrašnjost i udahne značajnu dozu svežine. Bar za one koji to rade…

Posle «zimskog sna», odmora i razonode, napunili ste baterije, obavili prolećno spremanje i spremni ste za „nove radne i životne pobede“. A vaš računar?

Iako je, u principu tačan, hajde da zanemarimo ekspertski savet da je najbolje čišćenje računara formatiranje hard diska i sveža instalacija operativnog sistema. Hajde da izuzmemo taj savet i da vidimo koje su alternative. Zašto? Vrlo jednostavno, većina korisnika računara nema taj luksuz da adekvatno uradi bekap svih podataka (a ne samo onih očiglednih), da reinstalira operativni sistem, sve aplikacije i zatim da vrati sve podatke kakvi su i bili pre reinstalacije. To je za većinu i tehnički i vremenski luksuz koji možda sebi ne mogu priuštiti, naročito u poslovnom okruženju.

Hajde dakle da vidimo šta se može uraditi kako bi vaš računar „prodisao“.

Napomene

Važna napomena: ovo pišemo iz sopstvenog iskustva i iz iskustva naših korisnika sa kojima često ove praktikujemo.

Važna napomena 2: ako niste sigurni ili ne znate šta radite nemojte sami, već potražite pomoć. Iako ove stvari koje navodimo ovde nisu destruktivne i verovatno je da se neće ništa loše desiti, moramo vas upozoriti da postoji verovatnoća da nešto upropastite. Uzimajući u obzir da ovo nisu korak po korak uputstva već samo pravci delovanja i mogućnosti kako nešto da sredite.

Važna napomena 3: ove smernice su orijentisane ka Windows operativnom sistemu jer je isti najzastupljeniji, ali uopšteno govoreći primenljive su na svaki računar i na svaki operativni sistem.

Očistite đubre

Očistite privremene fajlove kako biste oslobodili prostor na disku

Tokom vremena, ažuriranjem programa, ažuriranjem operativnih sistema, surfovanjem internetom i sličnim redovnim aktivnostima korišćenja računara nakupi se dosta privremenih fajlova koji su eto u nekom trenutku bili potrebni za obavljanje određenog zadatka. Ti fajlovi su privremeni i mogu se ukloniti bez problema.

Ovaj korak nije neophodan ako imate veliki kapacitet diska, ali ako ste poslušali naš savet od ranije kako da drastično ubrzate vaš računar (zamenom običnog hard diska sa SSD) onda je moguće da možda imate potrebu da oslobodite prostor.

Windows operativni sistem ima elegantnu opciju da ovo uradite automatski. Opcija se zove Disk Cleanup i možete je naći desnim klikom na disk (npr. C:) iz Windows Explorer-a i izborom opcije Properties -> Disk Cleanup.

Disk Cleanup za Windows 10 može osloboditi poprilično mesta na disku

Disk Cleanup za Windows 10 može osloboditi poprilično mesta na disku

 

Desktop, My Documents i ostali fajlovi

Ako je vaš folder My Documents zatrpan možda je pravo vreme da odvojite neko vreme i pregledate šta je u tim folderima važno a šta ne. Vremenom se verovatno nakupi brdo stvari kao privremeno smeštenih fajlova i dokumenata koje ste možda jednom pogledali i nikad više. Ako su vam takva dokumenta zaista nepotrebna možete ih bez problema obrisati. To se često dešava sa raznim PDF fajlovima i sličnim lepotama. Takođe, proverite i Download folder, tu se takođe zna nakupiti svakakvih fajlova koje ste vremenom preuzeli sa interneta. Pregledajte, proverite i ono što vam ne treba obrišite.

Deinstalirajte programe koje ne koristite

Slično kao i sa fajlovima. Bilo koju verziju Windows OS koristite možete iz Control Panel-a pregledati i ukloniti (deinstalirati) programe koje ne koristite. Prvo, tamo ćete verovatno naći brdo programa za koje se možda ni ne sećate da ste ih instalirali. Drugo, vrlo verovatno da ćete naći i stavke za koje ne znate šta čemu služe. Treće, sa aspekta legalnosti proverite koji programi se tu nalaze. Neki su možda besplatni za sve (mogu da ostanu), neki su možda besplatni za personalnu/ličnu upotrebu (uklonite ih) ili kupite biznis verziju tih programa, a neki možda uopšte ne bi smeli da budu tu u poslovnom okruženju (znate o čemu pričamo)…

Add/Remove programs - veoma korisno kada želite da proverite šta je sve instalirano - ko zna šta ste sve već zaboravili?

Add/Remove programs – veoma korisno kada želite da proverite šta je sve instalirano – ko zna šta ste sve već zaboravili?

Proverite ažurnost antivirus i firewall programa

Primena interneta u poslovanju donosi brojne prednosti, ali istovremeno poslovne, ali i lične računare izlaže riziku od napada. Već smo pisali o tome te preporučujemo da pogledate obavezno vodiče i tekstove na tu temu. Ono što svakako možete uraditi u ovom prolećnom spremanju jeste provera ažurnosti antivirus i firewall programa, kao i to da li su uopšte aktivni. Ako nemate ni jedan drugi biće za početak dovoljan i Windows Defender koji dolazi uz svaki Windows OS.

Ovo ističemo kao posebno bitnu stavku jer često u kompanijama viđamo neažurne antivirus programe. Neažuran antivirus program je isto kao i da ga nemate. Preporučujemo da postavite ažuriranje antivirus programa na automatski režim.

Ažurirajte operativni sistem i programe

Flash update - proverite

Flash update – proverite

Java update - proverite

Java update – proverite

Isto što važi za antivirus programe važi i za operativne sisteme i ostale programe. Srećom i njihovo ažuiranje se može automatizovati. Ovo je relativno jednostavno. Ažuriranje Windows OS jeste ili bi trebalo da bude automatizovano, a na korisniku je da svakako proveri ažurnost programa. Posebnu pažnju posvetite proveri ažurnosti Adobe Flash i Java programa kako biste bili sigurni da koristite najnoviju verziju. I nastavite da proveravate. I ovi programi se mogu podesiti tako da se automatski ažuriraju.

Napravite bekap ili proverite da li redovno radite bekap

O ovome smo već pisali, ali nije zgoreg pomenuti i podsetiti. Na ovom mestu nećemo mnogo pričati o bekapu, osim što ćemo PONOVO podsetiti koliko je važan, a za detalje preporučujemo vodič baš na ovu temu: 5 koraka do sigurnih i bezbednih podataka

Izduvajte prašinu

Gore napisano se odnosi na meko, softversko sređivanje i pospremanje računara. Ovo poslednje se tvrdo ili hardversko pospremanje. Otvorite kućište vašeg računara, pomerite ga sa svog tradicionalnog mesta ispod stola i očistite prašinu. Vrlo je verovanto da se nećete mnogo iznenaditi kada shvatite koliko se pršine tu nakupi i pored redovnih poseta spremačice. Isto uradite i sa serverima, i sa drugim uređajima u kojima prašina toliko «voli» da obitava. Jak fen je topla preporuka, ali sa uključenim hladnim duvanjem 🙂

Zaključak?

Sve ove aktivnosti će vašem računaru udahnuti svežinu, živahnost i produžiti životni vek. Održavanje računara je važno na skoro isti način kao i održavanje vaše kuće, stana ili poslovnog prostora. Čak iako računari ne traju toliko dugo, ovim jednostavnim aktivnostima im svakako možete produžiti životni vek, umanjiti kvarove i «kvarove», a svkako ćete uštedeti i nešto novca za promenu računara koji eto «odjednom nešto počne da zaje#$$%»

Follow

About the Author

Ivan Slović je vlasnik i direktor kompanije S-Cube Solution d.o.o.. Po dobijanju diplome inženjera elektrotehnike za računarsku tehniku na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija počeo je rad u IT industriji i tu proveo nekoliko godina stičući vredno iskustvo koje je iskoristio za otvaranje sopstvene kompanije 2005-e godine.